Last van hoofdroos… of toch niet?

Circa 40% van de bevolking heeft wel eens last van schilfers op de hoofdhuid. Veelal wordt gedacht dat zij last hebben van hoofdroos (pityriasis capitis), in de volksmond gewoon roos. Bij mensen met hoofdroos ziet men een buitengewone schilfering van de hoofdhuid. Daarbij zijn er meestal geen ernstige ontstekingsverschijnselen te zien. Roos gaat vaak gepaard met jeuk, maar soms ook met roodheid en haaruitval. Zonder adequate behandeling zijn de verschijnselen min of meer constant aanwezig.

Roos is niet altijd de juiste diagnose

Het blijkt dat roos niet altijd de juiste diagnose is. Bij circa 3% van de gevallen blijkt het geen hoofdroos te zijn maar psoriasis van de hoofdhuid! En dat is een groot probleem, want bij een verkeerde diagnose wordt psoriasis van de hoofdhuid met anti-roos middelen aangepakt. Met als gevolg dat de psoriasis alleen maar verergerd.

Wat zijn de verschillen tussen roos en psoriasis

Roos op de hoofdhuid

Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de hoofdhuidcellen. Normaliter duurt dat proces circa drie weken. Maar bij hoofdroos gaat het proces twee maal zo snel. Bovendien is de productie van talg hoger, waardoor de dode huidcellen aan elkaar gaan klonteren.

De oorzaak van roos wordt in verband gebracht met de aanwezigheid van het micro-organisme Malassezia ovale (voorheen bekent onder de naam pityrosporum ovale). Malassezia ovale maakt deel uit van de normale huidflora. De schimmel veroorzaakt hoofdroos indien er tevens sprake is van:

  • uitwendige factoren zoals droge lucht, irritatie door zeep, shampoo of andere cosmetica
  • inwendige factoren zoals stress, voeding, verminderde afweer, aanleg of andere interne factoren

Bij het toenemen van de talgproductie in de hoofdhuid ontstaat er een ideale voedingsbodem voor malassezia ovale en kunnen de gistcellen zich razensnel vermeerderen. De celdeling in de hoofdhuid neemt toe met een vermeerdering van schilfers als resultaat. De irriterende stoffen die de gistcellen produceren veroorzaken een ontstekingsreactie. Tevens ontbinden de hoofdhuidvetten. Hierdoor ontstaan er vrije vetzuren, die irritatie veroorzaken en soms gepaard gaat met veel jeuk.

Psoriasis van de hoofdhuid

Bij Psoriasis van de hoofdhuid is de hoofdhuid aangetast. Er sprake van een verstoorde celvernieuwing: er worden overmatig veel nieuwe huidcellen geproduceerd die voortdurend worden afgestoten. Deze afgestoten huidcellen ‘klonteren’ samen en voelen aan als bobbelige plekken onder het haar. Deze geïrriteerde (en veelal jeukende) plekken komen het meest voor langs de buitenste haarlijn, op het voorhoofd, rond de oren en aan het begin van de nek, maar ook bovenop het hoofd.

Kenmerken van psoriasis van de behaarde hoofdhuid zijn: zilver-witte schilfers en scherp omschreven letsels. Veel mensen met psoriasis van de hoofdhuid hebben tevens last van psoriasisplekken elders op het lichaam.

Behandeling van roos en psoriasis

Roos

U kunt roos voorkomen door het haar regelmatig te wassen met een anti-roos shampoo. Echter zijn de resultaten daarvan wisselend. Bovendien zijn er agressieve producten in de handel die erger zijn dan de kwaal of de kwaal nog erger maken.

Een effectief middel is het huidconcentraat van dr. Vochard. Het middel bevat geen agressieve stoffen en helpt huid en haar weer optimaal in conditie te brengen.

Psoriasis van de hoofdhuid

Wanneer dikke schilfers aanwezig zijn, moeten deze eerst losgeweekt worden. Dat kan bijvoorbeeld met salicylzuur- of ureumoplossingen, soms gewoon met water. Indien er geen schilfers aanwezig zijn kunt u de hoofdhuid direct behandelen.

Daarna dient de hoofdhuid behandeld te worden een speciale lotion of suspensie, veelal met corticosteroïden. Deze zijn meestal niet zonder bijwerkingen. Lees meer over de behandeling van psoriasis van de behaarde hoofdhuid (capitis)

Het huidherstellend concentraat van dr. Vochard is een patiëntvriendelijk en krachtig alternatief voor corticosteroïden; Tot op heden behoorden cortisonen tot de klassieke behandeling. Dit huidconcentraat is niet agressief, hyperallergeen en effectief bij zowel psoriasis als hoofdroos. Huidherstellend concentraat maakt het haar niet vet (dat doen zalven en crèmes wel) en pakt het probleem bij de wortels aan. Aangehouden gebruik onderdrukt nieuwe opflakkering van psoriasisplekken.

Contacteer uw arts of dermatoloog wanneer u last hebt van ernstige of hardnekkige psoriasis (psoriasis universalis).