Behandeling van psoriasis op de behaarde hoofdhuid

Hebt u last van psoriasis op de behaarde hoofdhuid? Hieronder vind u informatie omtrent de aandoening en de behandeling.

Wat is Psoriasis van de behaarde hoofdhuid

Psoriasis van de behaarde hoofdhuid, oftewel psoriasis capitis, is een vorm van psoriasis waarbij de rode plekken, wondjes en schilfers zich op de hoofdhuid en aangrenzende gebieden bevinden. Meestal gaan deze plekken gepaard met jeuk of pijn.

Behandeling van Psoriasis op de behaarde hoofdhuid

Psoriasis op de behaarde hoofdhuid is goed te behandelen. Dit kan met agressieve lotions en emulsies op voorschrift (meestal niet vergoed door de verzekering), maar tegenwoordig ook op een volledig milde manier met Huidherstellend Concentraat. Omdat jeuk en irritatie kan optreden bij psoriasis kunt u de neiging hebben om te gaan krabben. Probeer toch niet aan de schilfers of korstjes te krabben, omdat krabben een verergering van de psoriasis kan veroorzaken!

Schilfers losweken

Schilfers dienen eerst van de hoofdhuid te worden verwijderd. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de actieve bestanddelen de hoofdhuid goed kunnen bereiken.

Het losweken van de schilfers op de hoofdhuid kan op verschillende wijzen:

  • Inweken met een speciale zalf.

    De gebruikte typen zalf, zoals axungia en cetiol, bevatten vet en worden voorgeschreven op recept. De hoofdhuid dient geheel ingesmeerd te worden met deze zalf en vervolgens goed ingemasserd te worden. De nadelen van deze zalven: een dergelijke zalf is vet en plakkerig. De zalf moet de hele nacht intrekken, waardoor het beddengoed beschadigd raakt en vet wordt. Een badmuts dragen wordt daarom aanbevolen, maar is meestal niet voldoende. Bovendien hebt u veel meer (voor uw huid agressieve) shampoo nodig dan normaal, en moet u uw hoofd vaak 2x wassen. Dit haalt uw huid weer uit balans, met irritaties, een vette hoofdhuid en droge haarpunten tot gevolg. Gevoeligheid en irritaties blijven aanwezig en worden vaak verergerd.

  • Inweken met een speciale olie.

    Uw haar wordt hier erg vet van en omdat u de olie in uw haren moet laten zitten wordt uw beddengoed vet. Bovendien is een vette olie moeilijker uitwasbaar. Bij veel mensen met huidaandoeningen (zoals psoriasis en eczeem) gaat de hoofdhuid juist extra irriteren bij het gebruik van olie. Vervolgens moet het haar weer worden gewassen met een shampoo, met als gevolg dat de hoofhuid niet tot rust kan komen. U begrijpt dat dit het verdwijnen van de psoriasisklachten niet ten goede komt.

  • Masseren bij het gebruik van Huidherstellend Concentraat.

    Dit gaat in 2 fasen. Masseer tijdens het douchen uw haar en hoofdhuid goed met warm water. Daarna brengt u het huidherstellend concentraat al masserend met de applicator aan op uw hoofdhuid. U hoeft uw haar daarna niet meer met een andere shampoo (psoriasis shampoo of reguliere) opnieuw te wassen. Op deze wijze verwijdert u de schilfers, reinigt u uw hoofdhuid op zeer milde wijze en helpt het u om zonder agressieve middelen van de psoriasisplekken op uw hoofdhuid af te komen.

Behandeling van de hoofdhuid

Bij het gebruik van Dr. Vochard’s Huidherstellend Concentraat hoeft u wezenlijk niets anders te doen dan uw haar te laten drogen.
Bij de andere methoden dient u de lotion of suspensie nog aan te brengen op uw hoofdhuid. Deze (voorgeschreven) lotions bevatten meestal corticosteroïden. Anderen bevatten bestanddelen zoals calcipotriol of teer. Deze middelen mogen niet uitgespoeld te worden. Deze lotions en suspensies werken alleen als de schilfers goed zijn verwijderd. Het nadeel -naast de bijwerkingen- is dat deze middelen weer vet haar kunnen geven. Het advies is daarom om dit s’avond’s te doen, dus als u niet met vet haar de deur uit hoeft.

Huidherstellend Concentraat (van dr.Vochard) heeft dit nadeel niet. U kunt dit dit gerust in de ochtend doen, zodat u altijd met een frisse look over straat kunt.

Bij zeer ernstige of extreem hardnekkige plekken kunt u door de dermatoloog worden verwezen voor eventuele lichtbehandelingen, behandeling op een dagbehandelingscentrum of voor systemische therapie (met tabletten).

Gerelateerde artikelen