Psoriasis vulgaris

Wat is Psoriasis?

De meeste vormen van Psoriasis worden gekenmerkt door rode plekken (plaques) op de huid die gepaard gaan met huidschilfers. De rode vlekken zijn duidelijke afgebakend. Dit betekent dat er een duidelijke scheidslijn te zien is tussen de aangetast en onaangetaste huid. Psoriasis gaat in circa 60% van de gevallen gepaard met jeuk.
Aan het oppervlak van deze rode plekken aangetaste huid bevinden zich witte schilfers. Als men aan de schilfers krabt dan laten de huidschilfers op een gestold frituurvet achtige manier los. Er blijft dan een rode, glimmende huid over die veelal pijn doet. Er verschijnen zeer kleine bloeddruppeltjes of de rode aangetaste huid. Dit onderscheid psoriasis van veel andere aandoeningen zoals eczeem.

De aanwezigheid en verspreiding van de psoriasisplekken is uiterst variabel. Sommige mensen hebben slechts één enkele psoriasisplek op een heel specifiek deel van het lichaam, terwijl bij anderen het volledige lichaam is aangetast door psoriasis.

Psoriasis kan op elke leeftijd opduiken, echter er zijn twee typische periodes bekend waarin psoriasis de kop opsteekt: omstreeks de overgang van jeugd naar volwassenheid (de vroege aanzet van psoriasis) en voorbij de leeftijd van 40 jaar (de late aanzet).
Er bestaan meerdere vormen van psoriasis. De verschillende vormen van psoriasis worden vaak onderscheiden op basis van de plaats en het uitzicht van de aangedane plekken.

Psoriasis vulgaris

De meest voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. 95% van de psoriasis patienten hebben deze vorm. Psoriasis vulgaris wordt ook wel plaque of gewoon psoriasis genoemd. De letsels zijn duidelijk afgebakend en worden soms omringd door een duidelijke kring. De aandoening kan op verschillende lichaamsdelen verschijnen en de letsels variëren volgens het aangetaste lichaamsdeel.

De plekken variëren in grootte en aantal en kunnen dun of dik zijn. Krabben resulteert in het verschijnen van kleine druppeltjes bloed. De kleur van een plek kan variëren in intensiteit: op de rand roder dan in het centrum.

Indien de letsels cirkelvormig zijn, wordt deze vorm van psoriasis ook psoriasis circinata of psoriasis annularis genoemd.

Psoriasis Vulgaris behandelen

Dr. Vochard’s Huidherstellend Concentraat kan ervoor zorgen Psoriasis vulgaris (en psoriasis capitis) weg blijft, zonder dat daarvoor agressieve ‘medicijnen’ of middelen ingezet hoeven te worden.
Toch is het geen wondergeneesmiddel, want psoriasis is tot aan de dag van vandaag niet volledig te genezen. Na ogenschijnlijke genezing treedt na de meeste behandelingen nieuwe opflakkeringen op. Gebruik van Dr. Vochard’s Huidherstellend Concentraat kan nieuwe opflakkering van psoriasis en psoriasis capitis voorkomen!

Welke vormen van Psoriasis zijn er verder?

Andere vormen van psoriasis zijn:

  • psoriasis anularis of psoriasis circinata. Psoriasis Vulgaris waarbij de plekken cirkelvormig zijn.
  • psoriasis inversa. Bij Psoriasis inversa bevinden zich de psoriasis plekken zich bij huidplooien.
  • psoriasis capitis. Psoriasis capitis is psoriasis op de behaarde hoofdhuid.
  • psoriasis palmaris en plantaris. Psoriasis palmaris en Psoriasis plantaris is psoriasis op de handpalmen en voetzolen.
  • psoriasis arthritis. Dit is een chronische ontsteking van de gewrichten,
  • psoriasis unguium. Bij deze vorm van psoriasis ontstaat psoriasis in de nagelregionen
  • psoriasis pustulósa. Accute vorm van psoriasis met proriasisplekken, blaasjes gevult met pus en een rondom ontstoken huid.
  • psoriasis guttata of druppelpsoriasis. Een accute vorm van psoriasis met druppelachtige plekjes.
  • psoriasis nummularis. Psoriasis met muntvormige plekjes
  • erythrodermische psoriasis of psoriasis universalis. Ernstige vorm van psoriasis waarbij de huid over het gehele lichaam is aangetast