Psoriasis – wat is het en hoe komt u er vanaf

Psoriasis… een zeer vervelende aandoening die de kwaliteit van het leven veelal drastisch naar beneden haalt. Maar wat is de aandoening precies? Welke vormen zijn er? En hoe komt u er vanaf? In dit artikel hopen wij u hier een globaal inzicht in te geven, zodat u er vervolgens zelf gericht iets aan kunt doen.

Wat is Psoriasis?

Over het antwoord op deze vraag zijn de deskundigen het eigenlijk niet eens. De ene deskundige zegt dat het een huidziekte is. De ander vindt het geen huidziekte maar een afwijking in het immuunsysteem. Is het genetisch? Men heeft geen idee. De deskundigen weten hier nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wat wel duidelijk is is dat de aandoening zich manifesteerd aan de oppervlakte: de huid. Het is de huid die zichtbaar verstoord is. Met allerlei rare vieze blikken van omstanders tot gevolg.

Kenmerkend voor de meeste psoriasisvormen zijn rode plekken (plaques) op de huid, gepaard met huidschilfers. Deze rode plekken zijn duidelijk afgebakend. Dit betekent dat er een duidelijke scheiding te zien is tussen de aangetaste en onaangetaste huid. De aandoening gaat in circa 60 procent van de gevallen gepaard met matige tot ernstige jeuk.
Aan het oppervlak van deze rode plekken op de aangetaste huid bevinden zich witte schilfers. Als men aan deze huidschilfers krabt dan laten de schilfers op een vast-frituurvet achtige manier los. Er blijft dan een rode en glimmende huid over die veelal pijnlijk aanvoelt. Daarnaast verschijnen er zeer kleine bloeddruppeltjes op de rode aangetaste huid. Dit onderscheidt psoriasis van veel andere aandoeningen zoals eczeem.

De aanwezigheid en verspreiding van de psoriasisplekken is erg variabel. Sommige mensen hebben slechts één enkele psoriasisplek op een heel specifiek deel van het lichaam, terwijl bij anderen het volledige lichaam flink is aangetast.

De aandoening kan op elke leeftijd de kop opsteken, maar er zijn twee typische periodes bekend waarin de aandoening opduikt. Te weten (1) de vroege aanzet omstreeks de periode in of vlak na de pubertijd richting volwassenheid en (2) de late aanzet waarbij de aandoening ontstaat voorbij de leeftijd van 40 jaar.

Welke vormen of variaties zijn er?

Er bestaan meerdere psoriasisvormen. De verschillende vormen worden vaak onderscheiden op basis van de plaats van aantasting en het uitzicht van de aangedane plekken. De psoriasisvariaties zijn:

 • vulgaris
 • anularis of circinata
 • inversa
 • capitis
 • palmaris
 • plantaris
 • psoriasis arthritis
 • nagelpsoriasis
 • pustulósa
 • druppelpsoriasis
 • nummularis
 • erythrodermische psoriasis

Hieronder volgt een korte omschrijving van bovenstaande variaties.

Psoriasis vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm (95% van alle gevallen heeft dit type) en wordt ook wel plaque of gewoon psoriasis genoemd. De letsels op de huid zijn duidelijk afgebakend. De aangedane plekken variëren in grootte en aantal. Lees meer over psoriasis vulgaris.
Indien de letsels op de huid cirkelvormig zijn, wordt deze vorm ook wel psoriasis circinata of annularis genoemd.

De inversa variant oftewel ‘omgekeerde psoriasis’

De plekken bevinden zich bij deze variatie specifiek bij huidplooien. Denk daarbij aan de oksels en liezen. Schilfers kunnen daarbij op de aangetaste huid ontbreken.

Psoriasis capitis

Bij psoriasis capitis concentreren de aangedane plekken zich voornamelijk op de behaarde hoofdhuid en soms ook op een smalle strook rondom de haargrens. Deze vorm lijkt bij veel mensen een progressie te zijn na het gebruik van agressieve anti-roos shampoo’s. Lees meer over psoriasis van de behaarde hoofdhuid.

Psoriasis palmaris en plantaris

Bij de vormen palmaris en plantaris bevinden de aantastingen zich op de handpalmen en voetzolen.

Psoriasis arthritis

Dit is een chronische ontsteking van de gewrichten, waarbij men het er nog niet over eens is of het hier gaat om een vorm van artritis of echt om een psoriasisvorm.

Nagelpsoriasis

Ook wel psoriasis unguium. Psoriasisnagels komen voor bij de meerderheid van de psoriasispatienten. Bij andere psoriasisvormen gecombineerd met gewrichtsklachten kan het aantal wel oplopen tot maar liefs 85 %. Symptomen zijn o.a. bloedingen, verdikking van de nagel, verkleuring, putjes in de nagel en loslaten van de nagel. De aantasting kan zich voordoen op één nagel, maar ook op alle nagels van de handen en voeten. Nagelpsoriasis is bijzonder lastig te behandelen.

Psoriasis pustulósa

Dit is een accute vorm met psoriasisplekken, blaasjes gevuld met pus en een rondom ontstoken huid. Deze variatie komt vaker voor bij rokers. De psoriasisplekken zijn ca. 3 mm in diameter, waarbij de plekken zich veelal concentreren op de handpalmen, nagelbedden, romp en voetzolen. Maar de pustuleuze psoriasisvorm kan voorkomen op het gehele lichaam. Vaak gaat deze variatie gepaard met koorts. De blaasjesvorming en ook de koorts fluctueert meestal.

Druppelpsoriasis

De formele naam van deze vorm is psoriasis guttata. Het is een accute vorm en verdwijnt gelukkig meestal vanzelf na drie à vier maanden. U kunt de genezing van de huid wel versnellen met Herstellend Concentraat en bijvoorbeeld het verminderen van stress. Dit type ontstaat namelijk vaak door een duidelijke prikkel, zoals stress of een infectieziekte (zoals keelontsteking). Meestal beperken de plekken zich tot de romp en zijn van druppelgrootte (ca 1mm tot 0,5cm in diameter). Circa eenderde van de mensen die druppelpsoriasis krijgt, ontwikkelt later de normale variant (psoriasis vulgaris).

Psoriasis nummularis

In tegenstelling tot de druppelachtige plekjes van psoriasis guttata wordt deze psoriasisvorm gekenmerkt door ronde plekken met een diameter van gemiddeld enkele centimeters.

Erythrodermische psoriasis

Ook wel psoriasis universalis. Bij deze vorm is de huid over het gehele lichaam van de patiënt aangetast. Dit type is een ernstige vorm, die in ongeveer twee procent van alle gevallen optreedt. Alle symptomen van psoriasis zijn bij dit type aanwezig, maar roodheid van de huid is het meest prominent zichtbaar en de schilfering en de vorming van plaque minder. De kans op levensbedreigende situaties is aanwezig! Daarom dient u, indien u deze vorm denkt te hebben, direct contact op te nemen met uw arts.

Psoriasis behandelen

De huidafwijkingen zijn vaak zo herkenbaar dat de diagnose eenvoudig te stellen is. Daarbij is het wel van belang om de ernst van de aandoening te bepalen.

Helaas is psoriasis tot aan de dag van vandaag niet volledig te genezen. Na ogenschijnlijke genezing treedt na de meeste behandelingen nieuwe opflakkeringen op.

Maar er is goed nieuws: Dr. Vochard’s Huidherstellend Concentraat kan ervoor zorgen dat de psoriasisvormen vulgaris (plague / normaal) en capitis (hoofdhuid) weg blijven, zonder dat daarvoor agressieve ‘medicijnen’ of middelen ingezet hoeven te worden.

Gebruik Dr. Vochard’s huidherstellend Concentraat voor het lichaam bij psoriasis vulgaris en gebruik Dr. Vochard’s huidherstellend concentraat bij psoriasis capitis bij psoriasis van de hoofdhuid. Het Huidherstellende Concentraat kan nieuwe opflakkering voorkomen zonder daarvoor agressieve bestanddelen te gebruiken die irritatie en schilfering juist aanwakkeren!

Gerelateerde artikelen:

Wilt u meer lezen over specifieke variaties? Of wilt u meer lezen over de behandeling van specifieke psoriasvormen? Hieronder staan enkele suggesties voor u.

OPMERKING:
Sommige psoriasisvormen zijn ernstiger en bijzonder moeilijk te behandelen. In het bijzonder psoriasis pustularis, erythrodermische psoriasis en gewrichtspsoriasis. Hiervoor is een zorgvuldige medische behandeling vereist in samenwerking met een goede dermatoloog! In deze gevallen dient u dus altijd uw arts te raadplegen. Om de ernst te bepalen gebruikt de huidarts de zogeheten PASI-score, de psoriasisindex voor uitgebreidheid en ernst. De huidarts gebruikt deze PASI-score tevens om het effect van een behandeling te meten.