Er wordt veel geroepen over het genezen van seborroïsch eczeem. Maar het blijkt dat veel mensen zich helemaal niet bewust zijn van de bijwerkingen van de middelen tegen seborroïsch eczeem.
En alle verhalen ten spijt: seborroïsch eczeem is niet te genezen. Wel zijn er middelen die klachten proberen weg te nemen: van zware medicijnen uit de farmaceutische industrie tot aan middelen uit de homeopathie. De werkzaamheid van die middelen loopt zeer uiteen. En zoals u waarschijnlijk weet zit de markt vol loze beloften.
Hieronder vindt u informatie over veel gebruikte medicijnen tegen seborroïsch eczeem. Van tijd tot tijd zal ik hier wat informatie aan toevoegen. Wilt u meer weten over middelen binnen de homeopathie, dan kunt u dit artikel lezen: homeopathische middelen en seborroisch eczeem.
FEIT: Veel medicijnen die seborroïsch eczeem proberen te bestrijden kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Ook kunnen ze de huid kwetsbaarder maken, ontstekingen veroorzaken en jeuk, uitslag en irritatie oproepen. In sommige gevallen kan het seborroisch eczeem zelfs verergeren. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van enkele veel voorgeschreven middelen en enkele van hun bijwerkingen. Trek er uw eigen conclusies uit.
Bijwerkingen van Seleensulfide
Bijwerkingen zijn onder andere: verkleuring, droogte en irritatie van de huid, sneller vet worden van haar en hoofdhuid, haaruitval. Resorptie (langdurig frequent gebruik of aanbrengen op aangetaste huid,wat bij seborroïsch eczeem meestal het geval is) kan leiden tot seleenintoxicatie (maag-darmstoornissen met alle gevolgen van dien, tremoren en stinkende adem).
Bijwerkingen van middelen tegen seborroïsch eczeem met corticosteroïden
Een middel met corticosteroïden mag niet lang achtereen gebruikt worden. Dat zegt mij eigenlijk al genoeg, maar goed, een aantal bijwerkingen zijn: osteoporose (botontkalking), maken de huid kwetsbaar, irreversibele atrofie (huidverdunning), spieratrofie, vermindering van het zicht en blindheid (gebruik dit type middelen daarom NOOIT in de buurt van de ogen), slechte wondheling, diabetes, periorale dermatitis (clownseczeem), haaruitval. Begrijp ook dat stoppen met corticosteroïden de aandoening kan verergeren als gevolg van het ‘rebound-effect’ van corticosteroïden.
Bijwerkingen van anti-schimmel medicijnen zoals Ketoconazol
Bekende en onbekende bijwerkingen zijn: blaasjes op de huid, tintelingen, kleverige,droge of ontstoken huid. Ook geven mensen aan last te krijgen van haaruitval. Bovendien remmen anti-schimmel medicijnen de vorming van calcitriol. Calcitrol heeft een essentiële functie in het lichaam. Het is niet alleen betrokken bij de botopbouw, het goed functioneren van de spier- en hersenfunctie en de werking van de alvleesklier (insulineresistentie). Er is sterk bewijs dat het een rol speelt in het immuunsysteem en celdifferentiatie. Daarom zijn anti-schimmel medicijnen eigenlijk niet goed voor de genezing van seborroïsch eczeem. Veel mensen geven overigens aan ook geen baat te hebben bij Ketoconazol (bij mij hielp het trouwens ook niet). Werkt het voor u wel: zorg er voor dat u Ketoconazol rond de ogen, neus en mond alleen aanbrengt in overleg met de arts en smeer nooit Ketoconazol op de kapotte huid.